HundsjukdomarIca hundförsäkring

Den billigaste hundförsäkringen 2020


ica billig hundförsäkring


Moderna hundförsäkring

En av de bästa hundförsäkringarna

moderna bästa hundförsäkring


Manypets hundförsäkring

Utsedd till årets bästa hundförsäkring 2020


Manypets


Svedea hundförsäkring

Utsedd till den bästa Rehabiliteringsförsäkringen för hundar 2020


svedea bästa rehabilitering


FirstVet - Veterinären i mobilen - Gratis för er med hundförsäkring

Har ni frågor om Förgiftningar eller sjukdomar om er hund. Då rekommenderar vi att registrera er hos FirstVet. Det är en Veterinär i mobilen som ni kan ha videosamtal med. FirstVet ingår i alla hundförsäkringar och är annars billigare än ett veterinär besök på en klinik om ni inte skulle ha en djurförsäkring.

Ni kan läsa mer om FirstVet här

google play
App store
Firstvet


Teckna hundförsäkring

Det finns så mycket tråkiga sjukdomar och olyckor som kan händer er hund. Så det är jätte viktigt att ha en bra hundförsäkring.

Så vi rekommenderar alla att läsa våra recensioner av de olika hundförsäkringsbolagen. Även om ni har en hundförsäkring redan nu så kanske ni inte har den som egenligen passar er bäst.

Många väljer en hundförsäkring på grund av all tvreklam vissa bolag kör med. Utan att veta att det finns bättre alternativ på den Svenska marknaden.

Olika förgiftnings orsaker hos hundar

Förgiftningar hos hundar märker man sällan av på en gång. Så symptomen kan komma efter en tid och vara väldigt diffusa. Ring alltid till veterinär om ni misstänker en förgiftning på er hund. Nu kan man även använda sig av FirstVet som är gratis att använda för alla med djurförsäkring. Ni kan läsa mera om firstvet här


Vanliga symtom på förgiftningar hos hunden är

Feber

Trötthet

Äter o dricker inte

Ljusa slemhinnor


Mer akuta symptom på hunden är

Kräkningar

Diarre

Vinglighet

Flåsar


Veterinär


Vanliga orsaker till förgiftning hos hundar

Hundförsäkringar täcker förgiftningar så glöm inte bort att teckna en försäkring

chokladförgiftningChokladförgiftning

I kakao finns det teobromin som är giftigt för hundar, då de inte kan bryta ner teobromin tillräckligt snabbt som människor kan. Ju högre mängd kakao i chokladen ju farligare för hunden. Så mörk choklad är värre än ljus choklad.


Symptom:

Efter ca 4 timmar kan symptom komma på chokladförgiftning, sedan kan det hålla på i ett antal dagar.

Vanliga symptomen är att hunden får kramper, ökad kroppstemperatur, kräkningar, diaree och vinglighet. Även hjärtrytmen kan öka och hyperaktivitet kan uppstå.


Behandlingar mot chokladförgiftning:

Motgift finns inte mot teobromin och det är behandling på veterinär station som gäller där de kan ge rätt behandling. Man ska INTE framkalla kräkning med salt då hunden kan bli saltförgiftad.


Vad ska man själv göra?

Ni ska kontakta veterinär och åka in till station. FirstVet kan guida er igenom allt


Slutsats: Chokladförgiftning för en hund är allvarligt och kan leda till att hunden avlider.Glykolförgiftning

I många kylarvätskor finns Etylenglykol som är väldigt giftigt.


Symptom:

Efter 30 minuter och fram i ca 12 timmar uppkommer de första symptomen som illamående, kräkningar, trötthet, flås, urinering, törst och kramper.

Efter 12 till 24 timmar efter hundens intag kan hunden verka bättre. Men efter ett tag blir den sämre igen med dålig andning, hosta, kramper och hjärtstötar. Hunden kan även hamna i koma. Efter 1dygn och upp till 3 dygn så är hunden i ett nedsatt tillstånd med aptitlöshet och kräkningar.

 

Behandling mot Glykolförgiftning

Inom 1-3 timmar ska det ges kräkmedel i injektionsform. Det gör man endast på veterinärklinik. Sedan får hunden behandling mot förgiftningen.


Vad ska man själv göra?

Kontakta veterinär och åk in till veterinärkliniken. Ni kan även ringa till Firstvet för att få råd.


Slutsats:

Glykolförgiftning är väldigt allvarligt för er hund. Ni kan se till så ni inte har något sådan i hundens närhet och torka upp sådant som ni spiller då det räcker med en väldigt liten dos för att hunden ska bli allvarligt sjuk.

 

glykolförgiftning hund


Råttgift

Vissa hundraser tycker om o jaga råttor och det kan hända att de även äter upp en råtta som ätit råttgift, eller rått betet i en fälla.


Symptom

Ett vanligt råttgift innehåller antikoagulerande ämnen som orsakar inre blödningar och tar bort blodets förmåga att levra sig som det ska. Vilket innebär att djuret förblöder invärtes.

Symtomen kommer vanligtvist efter några dagar och ger hunden ljusa slemhinnor, buksmärtor och inre blödningar. Även blåmärken och hälta förekommer.


Vad kan man själv göra?

Vet du att hunden precis ätit råttgift så ska ni snarast in till veterinär så kan de ge kräkmedel på rätt sätt. Sedan behandlas hunden med medicinskt kol.


Slutsats:

Kontakta veterinär vid misstanke om förtäring av råttgift.

Ni kan även ringa FirstVet.


gift


Lök

Om din hund fått i sig lök kan den drabbas av lökförgiftning. Det som händer är att de röda blodkropparnas cellväggar skadas, som i sin tur leder till nedbrytnings av de röda blodkropparna.

Hunden kan få lökförgiftning även om hunden bara ätit mindre mängder lök under en tid. Mellan 15 till 30 gram lök per kilovikt av hunden kan vara farligt. Rå som tillagad spelar ingen roll. Vitlök är ännu mera giftigt för hunden.

 

Symptom

Efter ett par dagar uppkommer symptom på lökförgiftning i form av kräkning, diaree, svaghet, ökad puls och bleka slemhinnor. Andningsrytm, Kramper och dödsfall kan förekomma vid förgiftningen.


Vad kan man själv göra

Ge inte er hund någon form av mat med lök i, även sådant som ni själv äter exempelvis köttbullar.

Kontakta veterinär ifall ni vet eller tror hunden har fått i sig lök.

Veterinären kan ge behandling mot lökförgiftning i form av medicinskt kol.

 

Slutsats:

Vid rätt behandling är prognosen vid lökförgiftning god. Men obehandlad kan var a direkt dödlig för hunden.


lök


Vindruvor & Russin

Vindruvor och även russin kan ge din hund njursvikt. Alla sorters olika vindruvor kan ge skador på hunden. Även väldigt små mängder kan vara direkt fara för hunden.


Symptom

Kräkningar brukar uppkomma efter 2 timmar, även förekomst av diaree. Efter ett dygn kan buksmärtor, svaghet och vinglighet. Men vanligast är att det tar upptill 5 dagar innan dessa symptom uppkommer.


Vad kan man göra vid misstanke att hunden ätit vindruvor.

Man ska direkt kontakta veterinär då hunden genast behöver veterinärvård av bland annat vätskebehandlingar och medicinskt kol samt övervakning av hunden i många dagar.


Slutsats:

Akut njursvikt är direkt dödlig och trots rätt behandling är tyvärr dödligheten hög.


vindruvor


Alger

Algförgiftning är något hundar kan drabbas av om de badar eller dricker av vatten där alger blommar. Är det väldigt koncentrerat med alger så behövs ingen stor mängd för att hunden ska bli förgiftad. En del alger exempelvis blåalger kan skada levern och ge leversvikt. Medan en del andra arter kan påverka andningen och rörelser för hunden.

 

Symptom

Efter redan 15 minuter kan första symptomen uppkomma.

Först brukar hunden bli orolig och darrig vid algförgiftning. Även kräkningar och diaree kan förekomma relativt tidigt efter förtäring. Andra vanliga symptom är dålig koordination, vinglighet svaghet, andningssvårigheter och bleka slemhinnor.

 

Vad kan man göra vid algförgiftning

Misstänker ni att det finns algblomning där ni vistas så ska ni inte låta hunden bada eller dricka vatten där. Har den badat så är det viktigt att så fort som möjligt skölja hunden ren. Det är inte bra om hunden slickar i sig alger från pälsen.

Sedan är det viktigt att så fort som möjligt ta sig till veterinär för att få behandling.


Slutsats:

Åk genast till veterinären om ni misstänker hunden fått algförgiftning då det är väldigt allvarligt.


algförgifting


Paddor

Paddor är giftiga för hundar och det är vanligt att en hund biter tag i en padda.

Som tur är så är inte svenska paddor dödliga för hundar, men det uppkommer väldigt mycket besvär för hunden.


Symptom

Hunden får väldigt mycket saliv och pupillerna blir små.


Vad kan man själv göra

Titta om det sitter kvar något i hundens mun. Annars så är det bara att övervaka hunden. Får hunden väldigt mycket saliv eller påverkad på annat sätt ska ni kontakta veterinär.


Slutsats:

Paddor är giftiga och orsakar besvär för hunden. Så försök hålla hunden ifrån paddor.


Padda


Svampar

Som vi alla vet så finns det giftiga svampar så även för hundar. Det kan räcka att hunden slickar på en svamp för att den ska bli allvarligt sjuk.


Några exempel på giftiga svampar i Sverige

 • Vit flugsvamp
 • Röd Flugsvamp
 • Brun flugsvamp
 • Panterflugsvamp
 • Lömsk flugsvamp
 • Stenmurkla
 • Toppig giftspindling

 

Symptom

Efter ca 30 minuter kan de första symptomen av svampförgiftning uppkomma i form av kräkningar och diaree. Giftspindlig dock kommer symptomen först efter några dagar och då kan redan njursvikt vara ett faktum.


Vad kan man göra vid svampförgiftning

Misstänker du att hunden blivit utsatt för giftsvampar så ska ni söka veterinär vård direkt. Bra är om ni vet vad det är för svamp. Ta en bild så att ni kan visa veterinären om det finns möjlighet.


Slutsats:

Svampförgiftning är farligt för hunden så kontakta alltid veterinär vid misstanke


Gift svamp


Läkemedel

Vanliga värktabletter såsom Ipren och alvedon kan vara farliga för hunden.

Kan ge inre blödningar i tarmarna och magsäcken

Symptom kommer efter några dagarEkollo

Ekollon i stora mängder är giftigt för hundar. Tarmen kan bli förstoppad. Ekollon innehåller Tannin som är frätande och orsakar inflammation i tarmsystemet, även njurar och lever kan få problem.

Vanliga symptom är

Kräkningar

Diaree

Magont

Förstoppning

SlöHuggormsbett

Huggormsbett är väldigt farligt för din hund, speciellt om den har nedsatt leverfunktion. Misstänker du att hunden blivit biten av en orm, så ska du leta efter bitmärket, det ser oftast ut som 2 små hål.

Det blir även en blå rodnad nyans runt bettet på grund av att vävnaden dör av giftet. Kraftig Svullnad uppstår runt bettet.

Håll hunden lugn och åk genast till Veterinär


 

Huggormsbett


Magomvridning

En magsäck på en hund är inte som på en människa, där den sitter fast, utan en hunds magsäck kan rotera. Om den gör det kan både magsäck och blodkärl klämmas åt. Vilket är livsfarligt för hunden.

Buken blir uppblåst och hunden får sedan svårt att andas då magsäcken trycks mot lungorna. Detta är ett akut tillfället och ni måste genast till en veterinär.

Vi rekommenderar att hundar efter måltid inte ska aktiveras för häftigt.


Vanliga hundsjukdomar 

Hundförsäkringar täcker i regel de flesta hundsjukdomar, men det finns undantag beroende på hundras och vaccinations regler


Corconavirus

En otroligt smittsam tarmsjukdom. Oftast uppstår inga symptom och infektionen läker ut av sig själv. Viruset kan ge problem för valpar och sjuka hundar, kan även vara dödlig.

Vanliga symptom är

Kräkningar

Diaree

Uttorkning


 

Hepatit

Är en viral sjukdom som oftast misstas för valpsjuka. Den smittar genom avföring, blod och saliv.

De vanliga symptomen är

Feber

Hosta

Äter inte

Kräkningar

Blekt tandköttValpsjuka

 Detta är en väldigt allvarlig viral sjukdom. Väldigt smittsam sjukdom som kan smittas genom luften. Det finns inget botemedel, så det är ytterst viktigt att vaccinera hunden mot sjukdomen.

De vanliga symptomen är:

Hosta

Feber

Röda ögon

Apati

Äter inte

Rinnande nos

Diarre

KräkningarHundinfluensa

Det är en smittsam luftrörsinfektion. Smittas genom luften

De vanliga symptomen är

Nysningar

Hosta

Svårt att andas

feber

apatiKennelhosta

Kennelhosta är väldigt smittsam och sprids genom luften

De vanliga symptomen är

Hosta

Feber

Kräkningar

apatiParainfluensa

Parainfluensan ätt smittsamt luftvägsvirus. Det sprids genom närhet mellan 2 hundar.

De vanliga symptomen är

Hosta

Feber

Låg

Dålig aptitLeptospiros

 Är en bakterie som smittas bland annat genom orent vatten.  Kommer från urin från råttor, kor o grisar. Så en vanlig plats hundar blir smittade är på en lantgård.

De vanliga symptomen är

Kräkningar

Hög Feber

Diaree

Blod i urinenParvovirus

Är en farlig och smittsam viral sjukdom. Den sprids genom avföring och matskålar.

De vanliga symptomen är

Kräkningar

apati

Diaree

Blod i avföringÖron skabb

Finns oftast hos yngre hundar. Det kliar mycket på dom, så man upptäcker det oftast ganska en lätt. Man kan se i örat ett svartbrunt sekret.

Viktigt att behandla tidigt, då hunden annars kan få problem senare i livet.Mask

Spolmask och bandmask är vanligt att hundar får. Så man avmaskar vid misstanke om mask.Ärftliga hundsjukdomar

Beroende på er hundförsäkring bör ni kolla i villkoren vad som gäller för just din hundförsäkring


Höftledsdysplasi

Är en av de vanligaste utvecklingsrubbningarna hos hundar.

Sjukdomen orsakas av ett antal gener och miljöfaktorer. Man försöker avla bort Höftledsdysplasi sedan en lägre tid tillbaka.

Symptom

De med lite lindrigare höftledsdysplasi visar inga direkta symtom som valp, men det ger fortfarande en påfrestning på hundens höfter. Vilket kommer med stor sannolikhet utvecklas till artos efter ett par år. Vilket slutar med att hunden utvecklar stelhet och smärta.


Vad kan man själv göra mot höftledsdysplasi?

Vi rekommenderar rätt slags motion och ett foder för led problem. Prata med eran veterinär om vilken motion er hund behöver.


Patellaluxation

Innebär i korthet att knäskålen hamnar ur led. Det orsakas av en försvagning i strukturen runt knäskålen. Patellaluxation förekommer mest hos små hundraser.

Vanligaste symptomen är att hunden haltar.


Vad kan man själv göra mot Patellaluxation?

Det är oftast en operation som behövs göra, men i lindrigare fall kan antiinflammatoriska medel hjälpa. Kontakta din veterinär om du misstänker Patella så att din hund får rätt behandling.


Grå starr

Vid grå starr blir linsen i ögat grumlig eller grå på grund av nedbrytandet av det proteinet som linsen är gjord av. Kan leda till blindhet hos hunden.

Grå starr kan orsakas av sjukdomar som diabetes, men är även en väldigt vanlig ärftlig sjukdom. 

Vanliga symptom är att du ser en grumlighet i hundens öga. Den kan vara vit, blågrå eller gul, den täcker delvis eller hela linsen.

Att tänka på är att Grå starr kan lätt misstas för nukleär skleros, vilket är en högst vanlig åkomma hos de äldre hundarna, detta gör så att ögonen blir gråa men det påverkar inte synen.


Vad kan man själv göra mot Grå starr?

Det är en komplicerad operation som behövs göra, då man byter ut linsen. Operationen blir allt vanligare.

 

Epilepsi

Epilepsi är en hjärnåkomma som ger spasmiska attacker. Epilepsi hos hundar kan vara ärftligt och visar sig oftast mellan 1år och 3 års ålder.


Vad kan man själv göra mot Epilepsi hos hundar?

Epilepsi behandlas vanligvist med medicin


10 vanligaste hundraserna med rasens vanligaste fel


 1. Labrador retriever
  Överlag en väldigt frisk och hälsosam ras.
  Höftled och armbåges problem förekommer även hältor och ögonsjukdomen progressiv retinalatrofil
 2. Schäferhund
  Led och rygg problem och en hel del allergier
 3. Golden retriever
  Höftledsdysplasi och armbågsdysplasi
  Gråstarr epilepsi och progressiv retinal atrofil
 4. Jämthund
  Höftledsdysplasi och epilepsi
 5. Cocker spaniel
  Höftledsdysplasi och diverse öron problem
 6. Shetland sheepdog
  Generellt en frisk ras. Kan förekomma Höftledsdysplasi sköldkörtelsjukdom dermatomyosit och von
  willbrands sjukdom
 7. Chihuahua
  Ögonskador och lösa knäleder samt vattenskalle är vanliga åkommor på rasen
 8. Staffordshire bullterrier
  Demodex och gråstarr är de vanligaste hos staffen
 9. Dansk svensk gårdshund
  En frisk ras, den vanligaste sjukdomen är Höftledsdysplasi
 10. Bichon havanais
  Kan drabbas av patellauxation, ögonproblem,dövhet och Legg Calve-perthes sjukdom
hundsjukdomarIca hundförsäkring

Den billigaste hundförsäkringen 2020


ica billig hundförsäkring


Moderna hundförsäkring

En av de bästa försäkringarna


moderna bästa hundförsäkring


Manypets hundförsäkring

Bästa hundförsäkringen


Svedea hundförsäkring

Utsedd till den bästa Rehabiliteringsförsäkringen för hundar 2020


svedea bästa rehabilitering